Αν ζεις σε ενοίκιο, είναι λογικό να σκέφτεσαι πως η ασφάλιση κατοικίας είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Κι αυτό είναι εν μέρει σωστό – αλλά μόνο για το ακίνητο. Γιατί το περιεχόμενο, ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι και σου ανήκει, βαραίνει αποκλειστικά εσένα.
Κι όμως, οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούμε μέχρι να συμβεί κάτι. Μέχρι να καταστραφεί η τηλεόραση, να κλαπεί ο υπολογιστής ή να πλημμυρίσει το υπνοδωμάτιο. Τότε, καταλαβαίνεις πως αυτό το «έξτρα έξοδο» που ήθελες να αποφύγεις, θα μπορούσε να σου είχε γλιτώσει πολλά περισσότερα.
Για όταν η καθημερινότητα φέρνει… εκπλήξεις
Μπορεί όλα να κυλούν ομαλά, μέχρι που ξαφνικά – μια πλημμύρα από το πάνω διαμέρισμα, ένα βραχυκύκλωμα που «καίει» τις ηλεκτρικές συσκευές ή μια απρόσμενη διάρρηξη – σε φέρνουν μπροστά σε ζημιές και απώλειες που δεν υπολόγιζες.
Και τότε, συνειδητοποιείς ότι τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι – αυτά που χρησιμοποιείς κάθε μέρα χωρίς δεύτερη σκέψη – είναι πιο πολύτιμα απ’ όσο νόμιζες. Ρούχα, έπιπλα, υπολογιστές, μικροσυσκευές, βιβλία, ακόμα και προσωπικά σου αντικείμενα που δεν αγοράζονται δεύτερη φορά.
Η ασφάλεια περιεχομένου είναι ακριβώς για αυτές τις «εκπλήξεις». Δεν μπορεί να τις αποτρέψει, αλλά μπορεί να κάνει τη διαχείρισή τους απλή, καθαρή και χωρίς οικονομικό σοκ.
Τι καλύπτει η ασφάλεια περιεχομένου;
Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, μπορείς να ασφαλίσεις:
- Οικιακές συσκευές
- Ρούχα, έπιπλα, διακοσμητικά
- Βιβλία, εργαλεία, ηλεκτρονικά
- Ποδήλατα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα
- Ζημιές που προκαλούνται σε αντικείμενα του ιδιοκτήτη (π.χ. φούρνος ή έπιπλα που υπήρχαν στο σπίτι)
- Ορισμένες ασφαλιστικές καλύπτουν ακόμα και ζημιές από ατύχημα ή αμέλεια, όπως όταν ρίξεις νερό στο laptop ή χαλάσεις κατά λάθος το air condition.
Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που επεκτείνονται σε περιπτώσεις διάρρηξης, φυσικών καταστροφών ή ακόμα και τυχαίων ζημιών σε τρίτους.
Πώς αποζημιώνεσαι – και τι να προσέξεις
Όταν αγοράζεις ένα ασφαλιστήριο περιεχομένου, έχει σημασία να γνωρίζεις με ποιο τρόπο θα αποζημιωθείς:
- Με βάση την τρέχουσα αξία: δηλαδή την εμπορική αξία που έχει σήμερα το αντικείμενο (όχι όση πλήρωσες όταν το αγόρασες)
- Με βάση την αξία αντικατάστασης: το ποσό που χρειάζεται για να αγοράσεις ένα αντίστοιχο προϊόν σήμερα (συνήθως λίγο πιο ακριβή επιλογή, αλλά συχνά συμφέρουσα)
- Σε Α’ Κίνδυνο: αποζημιώνεσαι μέχρι το ποσό που έχεις δηλώσει στο συμβόλαιο, χωρίς αναλογική κατανομή
Η σωστή επιλογή εξαρτάται από το τι έχεις, πόσο το εκτιμάς – και πόσο θες να προστατέψεις τον εαυτό σου από μελλοντικά έξοδα.
Μικρό κόστος, μεγάλη προστασία
Η ασφάλεια περιεχομένου είναι από εκείνα τα πράγματα που όταν τα χρειαστείς, εύχεσαι να τα είχες κάνει νωρίτερα. Με μια μικρή επένδυση, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο, σε μια εποχή που όλα κοστίζουν και τίποτα δεν είναι δεδομένο.